Atgal

Paroda „Baltų ir slavų kultūrų tautiniai kodai“

parodos
Renginio data
2023-09-29 Iki 2023-10-13

apie

Kviečiame aplankyti ukrainietės dailininkės Yelyzavetos Kravtsovos parodą „Baltų ir slavų kultūrų tautiniai kodai“.
Parodoje eksponuojami darbai šilkografijos technika ant tonuoto ir balto popieriaus.

„Analizuodama ir ieškodama dviejų kultūrų – slavų ir baltų – bendrumų, nusprendžiau tyrinėti kalbų panašumus ir skirtumus, nes pirmas dalykas, pagal kurį identifikuojame žmogų yra kalba. Lietuvių kalba labai originali, tačiau kai kurie žodžiai skamba labai panašiai kaip ukrainiečių. Taip pat yra žodžių, kurie, nors ir skamba taip pat kaip ukrainietiški žodžiai, turi šiek tiek kitokią raidžių tvarką. Taigi, iliustravimas padiktavo, kad darbus daryčiau plakatų pavidalu. Nusprendžiau naudoti lietuviškus žodžius „skrynia“, „kalvis“ ir „dėkoju“.

Darbe „Skrynia/Скриня“ pavaizduota atvira skrynia su ukrainietišku ornamentu, nes iš ukrainiečių kalbos šis žodis pateko į lietuvių kalbą. Iš skrynios išlenda dvi suknelės, viena lietuviška „Suknelė“, kita ukrainietiška „Сукня“. Šie žodžiai skamba panašiai.

Darbe „Коваль/Kalvis“ pavaizduota lietuviška patarlė „Geras kalvis ir varlę pakaustys“. Šie žodžiai skamba vienodai, tačiau jų tvarka skiriasi.

Žodis „Дякую“ lietuviškai tariamas su vienu pakeistu balsiu – „Dėkoju“. Plakate vaizduojamas ramus Lietuvos kraštovaizdis, kuriame prieglobstį rado daug ukrainiečių. Esame labai dėkingi lietuviams už pagalbą šiuo sunkiu metu. Taip pat manau, kad lietuviai dėkingi Ukrainai už tvirtumą ir apsaugą nuo „rusiškojo pasaulio“ plitimo į visą civilizuotą pasaulį.

Ši apsauga alegoriškai vaizduojama kaip prieštankiniai ežiai.“

Yelizaveta Kravtsova