Atgal

Trio Alliance: Ganelin – Vyšniauskas – Gotesman

koncertai
Renginio kaina
20.00 - 21.21
Renginio data
2023-05-20 19:00 Iki 20:30

apie

Lietuvos džiazo legendų koncertas  įvyks Birštono kurhauzo erdvėje. Jo ašis – unikali, momentinė kūryba, kurios negalima praleisti – būtina išgirsti.
Šis trio „Alliance“ susikūrė net prieš ketvirtį amžiaus.
Džiazo klavišininkas ir kompozitorius Viačeslavas Ganelinas nuo 1987-ųjų gyvena Izraelyje. Prieš tai beveik 20 metų (1968-1984) jis dirbo Lietuvos valstybinio rusų dramos teatro muzikos skyriaus vedėju.
Tuo laikotarpiu menininkas sukūrė įvairios akademinės muzikos, komponavo kinui, teatrui, buvo ne kartą premijuotas.
Ganelinas yra parašęs muzikos daugiau kaip 60 kino filmų ir daugiau kaip 40 teatro spektaklių, taip pat tris operas, kelis baletus, 6 miuziklus, koncertų įvairiems instrumentams ir iki šiol periodiškai pristato Lietuvoje didelės formos kūrinių premjeras.
Džiazo pasaulyje maestro ryškiausiai įsiamžino kaip legendinio trio su Vladimiru Čekasinu ir Vladimiru Tarasovu lyderis. Šis ansamblis gyvavo 1971-1986 metais ir davė galingą impulsą Lietuvos džiazo mokyklai. Jo tradicijos iki šiol gyvos Vilniaus džiazo muzikantų kūryboje.
Tai buvo buvo pirmasis Sovietų sąjungos kolektyvas, išpopuliarėjęs Europoje savo autentiška, neimituojančia amerikietiško džiazo kūryba. Jis įsitvirtino pasaulio džiazo muzikos istorijoje kaip viena ryškiausių visų laikų neamerikietiško džiazo grupių.
Trio apkeliavo visą Senąjį Žemyną, JAV, gastroliavo Pietų Amerikoje, Kanadoje, Kuboje. Jo muzikai propaguoti prodiuseris Leo Feiginas įkūrė Londone įrašų kompaniją „Leo Records“, kuri iki šiol yra išleidusi 19 šio trio bei jo lyderio albumų.
Legendinis kolektyvas buvo trumpam atnaujinęs savo veiklą 2003-ųjų Frankfurto knygų mugės proga ir 2017-aisiais, kai jam buvo suteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija už nuopelnus džiazui.
2014 metais Ganelinas pelnė „Vilnius Jazz“ apdovanojimą už indėlį į šalies džiazą. 2010-aisiais jis buvo apdovanotas Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu disku“. Maestro nuopelnai šalies kultūrai taip pat įvertinti Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi (2003 m.), o Izraelio džiazui – „Landau Prize“ apdovanojimu (2005 m.).
Ganelinui Izraelyje puikiai sekasi. Dar 1988-aisiais jis buvo priimtas į Izraelio kompozitorių sąjungą, iš karto pradėjo dėstyti Jeruzalės muzikos ir šokio akademijoje, netrukus tapo Džiazo katedros vedėju ir profesoriumi.
Maestro inicijavo daug „free“ džiazo bei tarpžanrinių meno projektų, rengia Izraelyje tarptautinį „Jazz Globus“ festivalį.

Bilieto kaina nuo 20 Eur. Informacija ir bilietų užsakymas tel. 8 319 65546, el. p [email protected].
Bilietai parduodami gegužės 20 d. kurhauze valanda prieš koncertą.