Atgal

Tarptautinis „Poezijos pavasaris 2024“ Birštone

įvairūs
Nemokamas
Renginio data
2024-05-25 20:00 Iki 22:00

apie

Poeziją skaitys poetai: Aušra Kaziliūnaitė, Alina Borzenkaitė, Aistis Žekevičius, Erika Drungytė, Maria Luize Melke (Latvija), Nagae Yūki (Japonija); dalyvaus aktorius, dainų atlikėjas Giedrius Arbačiauskas. Vakaras bus charizmatiškas, kupinas įvairaus stiliaus, temų ir žanro poezijos. Galbūt neatsitiktinai ir skaitymų erdvė netradicinė – Birštono fontano muzikos fone, ir laikas vėlokas – pavakarys pamažu užskleis scenos užuolaidas, bet visa romantiška, nes gera bus pasėdėti po šiltu, atviru ir, reikia tikėti, giedru pavasario dangumi. 
Poeziją skaitys Jūratė Sučylaitė – poetė, psichiatrė, poezijos terapeutė-biblioterapeutė, Klaipėdos universiteto profesorė. Šiemet išleido istorinį romaną „Imanuelio kelias“ apie filosofo I. Kanto vaikystę, mokymosi metus, šeimos įtaką moralinių pažiūrų formavimuisi.
Poetė, literatūros kritikė, vertėja, kultūros leidinio „Nemunas“ vyr. redaktorė, hum. m. dr. Erika Drungytė ne vienos literatūrinės premijos nominantė, aktyvi ir iniciatyvi Lietuvos rašytojų sąjungos veikloje. Žodžius ji rašo pasiskonėdama jų reikšmėmis, leisdama joms skleistis, taikliai ir vietoje pagardindama tekstus netikėtais skonio niuansais. Jos žodžiai turi ir kvapą – tėvynės, tautos, laukų ir pievų, erozijos ir tvarumo.  
Poetė, rašytoja, filosofė, hum. m. dr. Aušra Kaziliūnaitė mėgiama ir populiari savo amžininkų skaitytojų rate. Filosofinėje jos eilėraščių prizmėje žybsi įvairių spalvų ir atspalvių pasaulis. Šis atspindys – filosofinio santykio su tuo, kas yra gyvenimas ir kas tame gyvenime esu aš, atspindys. Jūros nėra, nes ji visada yra. Eilėraštis irgi jūra. 
Jaunoji poetė Alina Borzenkaitė užaugusi Vilnijos krašte, linksta prie kontrastų, derina menininkės, paveldosaugininkės bei istorikės pašaukimus, tad ir kūryboje koreliuoja kaimo ir urbanistikos, gamtos ir betono, istorijos ir šiuolaikinių realijų vaizdai. Jai vienodai gražu Vilniaus gatvelės ir pramoniniai peizažai,  Šiaurės Lietuvos lygumos. Visur nuolat ieško meno. 
Aistis Žekevičius – poetas ir vertėjas – 2022 m. tapo Šikšnosparniuko premijos laureatu, kurią įsteigė asociacija-leidykla „Bazilisko ambasada“ vertėjams. Nors Aistį visi pažįsta kaip poetą, poeziją  rašo savo malonumui, o vertėjo darbas įdomus ir užima labai daug laiko. A. Žekevičius baigęs kultūros istoriją ir antropologiją Vilniaus universitete, socialinės ir politinės kritikos magistrantūrą Vytauto Didžiojo universitete. Jis mėgsta gilintis į naujus dalykus, teorijas, autorius. Mokslas ir menas gražiai sugyvena jo kūrybos kasdienybėje.
LINAS DAUGĖLA – poetas, literatūros kritikas, fotografas. „Kai pajuntu, kad kažkokia eilutė suspragsi krūtinėj, negaliu jos neužrašyti. Užrašius užplūsta jausmas, kurį sunku apibūdint, bet tas jausmas skatina gyventi ir rašyti“, – taip apie kūrybos prigimtį kalba L. Daugėla.
Kviečiame pasiklausyti, pajusti, suvokti pasaulį, kuris alsuoja šiųmečio „Poezijos pavasario“ svečių lyrikoje, išgirsti juos, išklausyti ir pasidalyti savo bendrystės šiluma.