Atgal

Paroda, skirta palaimintajam Teofiliui Matulioniui - 150 metų sukakčiai

parodos
Nemokamas
Renginio data
2023-06-11 Iki 2023-07-20

apie

Nuo birželio 11 d. iki liepos 20 d. eksponuojama tapybos paroda, skirta Palaimintojo t. Matulionio gimimo 150 metų sukakčiai.

Tapybos parodoje eksponuojami darbai nuo klasiko Vytauto Ciplijausko iki šių laikų kūrėjų, kuriems nutapyti palaimintojo Teofiliaus portretą buvo nemenkas iššūkis. Buvo siekiama parodą surengti vien tapybos, tačiau, keramikei pasiūlius savo darbą, dedikuotą pal. Matulioniui, nusprendėme praturtinti ekspoziciją seniai nerodytais brangiais eksponatais – II laipsnio relikvijomis -  Palaimintojo arnoto ir stulos detalėmis, kurios po palaikų ekshumacijos buvo konservuotos ir padovanotos Sakraliniam muziejui 2002 metais.

Dvasininko pašaukimas Palaimintajam buvo brangi Viešpaties dovana. Jis Pirmajame Ganytojiškame laiške Kaišiadoryse rašė: „Kunigas – tai Bažnyčios gyvoji arterija“.   Kristaus mokslo ir malonių pagrindinė Bažnyčios kaip Kristaus kūno arterija“. Jis 20 metų prieš  II Vatikano Susirinkimą  išryškino Bažnyčios esminę tiesą, kurią ap. Paulius laiškuose pirmiesiems krikščionims buvo nagrinėjęs.

Dailininkai pateikia temas plačiai: Vaidotas Šukys per ąžuolo simbolizmą akcentuoja palaimintojo stiprybę, kurios šaknys glūdi šeimoje, tėviškės sodyboje. Keramikė Vilija Kinderavičiūtė, sukūrusi gigantišką ir žėruojantį dangaus spalvomis rožančių, primena pal. T. Matulionio gyvenime maldos svarbą. Gražina Murelytė Ajauskienė savo darbu akcentuoja palaimintojo drąsią poziciją mirties atžvilgiu. Vaizduodama Šv. Pranciškų laikantį kaukuolę, drąsiai žvelgią į žemiškojo gyvenimo realiją. Arkivyskupas Teofilius gyveno su dideliu nuolankumu net kalinimo vietose ir dėkojo už kiekvieną sutiktą aušrą, už kiekvieną žvaigždėtą naktį. Jis dėkojo Viešpačiui už tai, kad teko kentėti dėl Kristaus. Tai tapybos darbe užrašo Marija Osuchovska. Šį darbą ji kūrė 2014 metais čia, muziejuje, ir padovanojo. Dailininkė, kuri iškeliavo į amžinuosius namus prieš gerą mėnesį Varšuvoje, sakiusi, jog šie vyskupo kankinio žodžiai padėkos Dievui žodžiai giliai palietė jos širdį.

Parodoje rodoma keletas darbų, kuriuose palaimintojo atvaizdą sukūrė nebažnytinės dailės lauke gerai žinomi menininkai: Patricija Jurkšaitytė, Andrius Zakarauskas, Vidmantas Jažauskas. Įdomu, kad dailininkės P. Jurkšaitytės nutapytas pal. Teofiliaus Matulionio atvaizdas pasirodė esantis toks sėkmingas, kad bažnyčiose galima pamatyti jo devocinių paveikslėlių.

Darbų autoriai: P. Jurkšaitytė, A. Zakarauskas, V. Morkevičius, D. Sabaliauskienė, G. Ajauskienė, V. Šukys, S. Gylys, V. Kinderavičiūtė, V. Jažauskas.