Atgal

Paroda skirta prisiminti A. Vilkaitį

parodos
Nemokamas
Renginio data
2024-01-15 Iki 2024-01-31

apie

Arvydas Vilkaitis (1929 01 15–1997 02 11) paliko gilų pėdsaką artimųjų, jį pažinojusiųjų atmintyje, tremties literatūroje. Šiemet sausio 15 d. birštoniečiui, šviesuoliui, intelektualui, miškininkui, pripažintam vienu geriausių XX a. antros pusės Lietuvos girininkų, buvusiam tremtiniui sukaktų 95-eri.
30 metų A. Vilkaitis dirbo Birštono girininkijoje, o į kurortą jį atviliojo pažintis su būsima žmona, mokytoja Elena. Birštoniečiai jį mena kaip geraširdį, kuklų, šiltą žmogų, ne vienam ištiesusį pagalbos ranką, buvusį darbštumo, sąžiningumo, tvirtų vertybių pavyzdžiu. Kiek dvasios stiprybės reikėjo A. Vilkaičiui išsaugoti humanizmą, kovojant su žiaurumu, cinizmu 15 metų  trukmės tremties ir kančios keliuose, kuriuose žmogaus orumas buvo bevertis?
A. Vilkaitis, tuomet dvylikametis, 1941 m. birželio mėn. ištremtas kartu su šeima. Tėvai buvo dėstytojai, tėvas Vincas Vilkaitis dirbo Dotnuvos žemės ūkio akademijos rektoriumi. 1943-aisiais Rytų Sibire, Jakutijoje, bado išsekintas mirė tėvas, po penkerių metų – motina. Arvydas su jaunesne sesute Audinge išgyveno, siekė mokslo. 1952 m. Arvydas įstojo į Jakutsko miškų technikumą, baigė su pagyrimu, gavo Maskvos leidimą išvykti į Sverdlovską, įstojo į Uralo miško technikos institutą. Sesuo mokėsi Jakutsko medicinos mokykloje. 1956 m. grįžęs į Lietuvą mokslus tęsė Lietuvos Žemės ūkio akademijos Miškų fakultete. 
Prisiminimus apie negyvenamą Trofimovsko salą Lenos upės žiotyse, studijas sudėjo į knygas „Tremtinio dalia“ ir „Gyvensim“. Kaip teigė pats rašytojas, „Tai pasakojimai ir vaizdai iš tremtinių gyvenimo. Kai pradėjau rašyti, nuo įvykių buvo praėję dvidešimt ir daugiau metų. Taigi nesugebu likti apybraižiškai tikslus, todėl daugumos veikiančių asmenų pavardės ir vardai pakeisti. Juk svarbiausia, kad tai buvo.“
Kviečiame ateiti į biblioteką ir pasiimti paskaityti šiuos unikalius, neįkainojamos vertės liudijimus, iš kurių galima pasisemti dvasios tvirtybės. Kviečiame apžiūrėti parodą, kurioje, pagerbdami A. Vilkaičio atminimą, ekponuojame nuotraukas, pateikiame faktų iš šio garbaus žmogaus gyvenimo. Paroda veiks visą sausio mėnesį.