Atgal

Pavasarinė jurginų gumbų mugė

AVASARINĖ JURGINŲ GUMBŲ MUGĖ

Birštonas – pirmasis miestas, turintis vardinį jurginą

2013 balandžio 19 d., 15 val., Birštono Turizmo informacijos centre vyko Birštono vardo jurgino – naujos jurginų veislės – inauguracijos ceremonija. Į šį kurortui svarbų renginį pakviesta Europos jurginų konkurso dukart prizininkė, selekcininkė Rita Zala iš Latvijos ir Birštono vardu inauguruojamo jurgino krikštamotė, chorvedė Rasa Gelgotienė. Iškilmingos ceremonijos metu Birštono merei Nijolei Dirginčienei bus įteikiamas naujos veislės jurgino Birštonas gumbelis.


Pirmą kartą Birštone organizuojama pavasarinė jurginų gumbų mugė, kurios metu bus galima pirkti, parduoti, mainyti, dovanoti jurginų gumbus. Jurginų gumbų mugė – puiki proga įsigyti retų jurginų veislių ir pabendrauti su jurginų augintojais apie sodinimo, priežiūros subtilybes. Mugės metu vyks naujos jurgino veislės „Birštonas“ inauguracija. Į šią šventę specialiai atvyksta garbės viešnia iš Latvijos, garsi jurginų selekcininkė R. Zala. 
Šventėje dalyvavo Jurginų mylėtoja R. Gelgotienė, kuri mano, kad jurginai yra „pati tinkamiausia Lietuvos sodyboms gėlė – gausiai ir ilgai žydi, stambūs žiedai visų įmanomų spalvų, formų, dydžių“. Ji prisideda prie renginio idėjos: norisi šią puošnią gėlę įtvirtinti ir Lietuvoje.




Po iškilmingos jurgino gumbelio inauguracijos ir „krikštynų“, susirinkusieji į pavasarinę jurginų mugę gėlių ir jurginų augintojai, birštoniečiai ir kurorto svečiai bus kviečiami dalyvauti juoko jogoje „Jurginai – visada besijuokiančios gėlės“. Inauguracijos proga vyks mugės dalyvių ir svečių sveikatinimo terapija – tai dviguba dozė juoko jogos, kurią pristatys trenerė, psichologė Nijolė Guzovičienė. „Juokas – vienintelis užkratas, kurio nereikia bijoti ir saugotis. Netgi priešingai – stengtis pagauti kaip galima daugiau“, sako N. Guzovičienė.  Po juoko jogos vyko konsultacijos ir mugė, kurioje selekcininkė R. Zala (Latvija) teikė konsultacijas, pristatė vaizdinę medžiagą apie savo išveistas jurginų rūšis. Susirinkusieji buvo kviečiami pirkti, mainyti, dovanoti savo užaugintus jurginų ir kitokių gėlių gumbus, sodinukus, kad gyventi būtų gražiau ir smagiau.
Vaikai mugės metu galėjo kurti ir reikštis smėlio terapijoje – įdomiame ir smagiame užsiėmime.

Kaip teigia R. Gelgotienė, kurios dėka buvo sugalvota suteikti geltonai ir gausiai žydinčiam, neaukštam (60 cm aukščio) jurginui Birštono vardą, „tokie jurginai labai tinka viešųjų erdvių apželdinimui – skverams, gėlių bordiūrams ir kompozicijoms. Birštono jurgino pavadinimas keliaus per viso pasaulio gėlininkų katalogus ir garsins šio kurorto vardą“. Selekcininkė R. Zala, išvedusi naują jurginų veislę, pamačiusi Birštono tinklapyje geltoną spalvą herbe ir kurorto vaizdus, nutarė, kad būtent šiam naujam jurginui tiks toks miesto vardas. Ši idėja gimė Birštono viešosios bibliotekos, laikraščio „Gyvenimas“, Nemuno kilpų regioninio parko ir Lietuvos istorijos instituto organizuojamų Stanislavo Moravskio skaitymų metu, kai hum. m. dr. Reda Griškaitė pateikė istorinius argumentus, kodėl Birštono kurorte pagrįstai organizuojamos Jurginų šventės šių gėlių augintojams ir mylėtojams.

Jurginų šventė ir pavasarinė jurginų gumbų mugė Birštone svarbi tuo, kad populiarinamas ne tik jurginas – „nuolat tau besišypsanti gėlė“, bet kurorte plėtojama estetikos, gamtos ir augalų grožio terapija, kuri padeda visiems pasijusti laimingesniems.

Birštone jurginai žydėdavo tik privačiose teritorijose, o nuo šio pavasario žydės ir siautės  viešose erdvėse! 

Atgal