Atgal

Melodijų puokštė

koncertai
Renginio kaina
5.00
Renginio data
2022-10-23 15:00 Iki 16:30

apie

„Melodijų puokštė“ – nuo klasikos iki džiazo kompozicijų.

Atlikėjai: Gediminas Dalinkevičius (smuikas) ir Povilas Jaraminas (fortepijonas).

„Man svarbiausia, kad muzika, kuri skamba, leistų žmonėms pabendrauti, pailsėti. Muzika yra ne prekė, ne į kažkokį celofaną įvyniotas daiktas, kurį galima nešioti, parduoti, mainikauti. Tai yra priemonė žmonėms bendrauti.“ (Gediminas Dalinkevičius).
„Melodijų puokštė“ – tai laisve, paprastumu, bet ir įvairove alsuojantis koncertas. Klausytojai išgirs ir klasikos, ir džiazo. Smuikininkas Gediminas Dalinkevičius ir pianistas Povilas Jaraminas atliks koncertines pjeses tiek smuikui ir fortepijonui, tiek solo fortepijonui. Pasak jų, tai bus graži muzika, nepretenduojanti į kažką ypatingo, bet patikrinta laiko, gyvenimo. Koncertą vesiantis G. Dalinkevičius gali kūrinius eilę pakeisti, užtrukti šiek tiek ilgiau ar trumpiau – bet juk tai nėra taip jau svarbu. Svarbiausia bendrauti su publika, išlaikyti ryšį ir dėmesį. Pailsėti ir pabendrauti. Ir galbūt, sutapus emocijoms, pajusti bendrumą – juk tai pačios gražiausios akimirkos žmonių bendravime.
Smuikininkas Gediminas Dalinkevičius 1962 m. baigė Kauno Juozo Gruodžio muzikos technikumą, 1968 m. – Lietuvos valstybinę konservatoriją. 1972 m. jis tapo kompozitorių namų direktoriumi, 1975 m. Lietuvos valstybinės filharmonijos skyriaus viršininku, direktoriaus pavaduotoju, o nuo 1988 m. buvo Kauno kamerinio orkestro kūrėjas, meno vadovas, dirigentas. Nuo 1992 m. buvo tarptautinio orkestro „Solisti Baltia“ dirigentas, solistas.
Jis yra senas Paliesiaus dvaro bičiulis. Su Povilu Jaraminu ir kitais muzikantais G. Dalinkevičius vienas pirmųjų Paliesiaus dvaro studijoje įrašė kamerinės muzikos kompaktinių plokštelių. O svarbiausia – jis kartu su kitais muzikantais padovanojo daugybę Paliesiaus dvaro atkūrėjų organizuotų koncertų Ignalinos, Švenčionėlių, Švenčionių, Visagino, Utenos rajonų moksleiviams. Naujai statomoje, tada dar nešildomoje Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“ apsilankė ir klasikinės muzikos koncertų klausė virš 6 000 moksleivių. Po šių koncertų pradėjo sklisti gandai, kad tai puiki kamerinė salė. Tokio kito renginio Lietuvoje G. Dalinkevičius neprisimena, vadina jį tikra epopėja – tai viena iš priežasčių, skatinančių muzikantą sugrįžti į Paliesiaus dvarą.
Pianistas Povilas Jaraminas yra puikus improvizatorius ir džiazo interpretatorius. Jis – vienas pirmųjų džiazo puoselėtojų Lietuvoje. Atlikėjas 1967 m. baigė M. K. Čiurlionio menų mokyklą, 1972 m. – Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (prof. O. Šteinbergaitės fortepijono klasę). Pianistas dirbo scenoje su tokiais žymiais vokalistais kaip Irena Milkevičiūtė, Gehamas Grigorianas, Eduardas Kaniava, Vytautas Juozapaitis, Judita Leitaitė ir kt. Nuo 1980 m. akompanavo Virgilijui Noreikai. Koncertinę veiklą derina su darbu M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje, yra koncertmeisteris ekspertas. Apdovanotas Gedimino ordino medaliu. Pianistas su smuikininku G. Dalinkevičiumi kartu mokėsi ir jie yra seni bičiuliai.
Programoje:
B. Dvarionas – „Prie ežerėlio“, W. A. Mozart / F. Kreisler – „Rondo“, H. Wieniawski – „Legenda“, H. Wieniawski – „Koncertinis polonezas D-dur“, P. Sarasate – „Čigonų melodijos“, J. Massenet – „Susimąstymas“, Z. Fibich – „Poema“,J. Brahms – „Vengrų šokiai“ Nr. 1 ir Nr. 5, G. Dinicu – „Hora staccato“,G. Dinicu – „Vieversėlis“, N. Paganini – „Cantabile“
Solo fortepijonui: P. Jaraminas – „Improvizacija“, E. Garner – „Grok, piano grok!“, G. Fried – „Brodvėjaus rožė“, H. Arlen – „Virš vaivorykštės“.

Bilietai parduodami kurhauze 1 valanda prieš koncertą.