Atgal

Birštono banginukas

skulptūros

Birštono banginį galima pamatyti dar neatvykus į kurortą – jis pavaizduotas miesto herbe. Kodėl? Šimtmečius žinomos karališko poilsio vietos, miesto su niekada neįveikta pilimi, gyventojai nusprendė – visgi geriausias simbolis yra mistinis vandens gyvūnas, primenantis betoninę banginio skulptūrą, atsidūrusią Nemune po vandeniu bei vietos žvejų istorijas apie sugautus milžiniškus šamus.

Pradėkime istoriją nuo pradžios. Tarpukariu, ant Nemuno kranto, buvo Viktorijos šaltinis, uždengtas stogeliu. 1922 m. rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto sumanymu šaltinis pervadintas Vytauto vardu, o siekiant apsaugoti versmę nuo potvynių, pastatytas ledlaužis – akyta betoninė piramidė. Apie 1930-uosius metus piramidė pavirto į maždaug 7 m ilgio ir 1,7 m aukščio banginio skulptūrą, kurio galva rodė Nemuno tekėjimo kryptį, o iš burnos sroveno Vytauto šaltinio vanduo. Idėjos autorius architektas Romanas Steikūnas suprojektavo ir garsiąsias Raudonojo Kryžiaus gydyklas. Banginuko statyba kainavo net penkis tūkstančius „smetoninių“ litų. Iki mūsų dienų išliko nemažai banginuko fotografijų su ano meto įžymybėmis. Pastačius Kauno hidroelektrinę, Nemuno vandens lygis pakilo daugiau ne 3 m, todėl skulptūra atsidūrė po vandeniu. Jau atgavus Nepriklausomybę, ją mėginta sugriauti ir ištraukti iš upės, tačiau nepavyko dėl itin tvirtos konstrukcijos. Šiandien narai ją randa ties Nemuno kilpa, Vytauto kalno papėdėje, maždaug 2 m gylyje, o keliautojams belieka mėginti ją įžiūrėti, stovint ant kranto.

2014 m. pabaigoje, šalia senųjų „Tulpės“ purvo gydyklų, Druskupio upelio žemupyje atsirado naujas banginukas su fontanu ant nugaros. 2023 metais skulptūra po atnaujinimo pastatyta šalia Amfiteatro, Birutės g. Tai – skulptoriaus Zigmo Buterlevičiaus kūrinys, padėjęs išpildyti mažai kam suprantamą birštoniškių norą turėti savo ... banginį. Birštono banginį galima pamatyti dar neatvykus į kurortą – jis pavaizduotas miesto herbe. Kodėl? Šimtmečius žinomos karališko poilsio vietos, miesto su niekada neįveikta pilimi, gyventojai nusprendė – visgi geriausias simbolis yra mistinis vandens gyvūnas, primenantis betoninę banginio skulptūrą, atsidūrusią Nemune po vandeniu bei vietos žvejų istorijas apie sugautus milžiniškus šamus.

Autorius Zigmas Buterlevičius. 2015 

Atsiliepimų dar nėra. Būkite pirmas!

Rašyti atsiliepimą

Rašyti atsiliepimą

Vykdoma...
Tęskite su „Facebook“
Vardas
Tema
Žinutė
Atgal